29759. Cams 13. 10. 2025 - 20:05
Tak jsem si všiml, že si uvedl: “Jediná ekonomická věc, co tam je asi vačka. COMP Cams poslední dobou žádná hitparáda, ale ISKY Racing Cams s kvalitnějším jádrem 280-ku neměli. Tak sice COMP Cams, ale alespoň ještě dodatečně zakalená“.
Takže, je řeč asi o COMP Cams 280 Magnum. Jeden z diskutujících napsal, čtěte starší příspěvky a uvidíte, že dostanete více informací. Tak jsem to zkusil a dočetl jsem se, že 280 Magnum zase není tak špatná vačka a Old School ji uznává. ISKY Racing cams, (280 Mega) zase není o tolik lepší, jak by na první pohled vypadalo. Je asi určitě možná lepší, ale je to odvislé v jakém motoru, v jakém režimu jízdy a tak podobně.
Takže jsem Ti vypsal část diskuse k vačce CC 280 Magnum, poté část diskuse k Isky racing 280 Mega a naposled k různému swapu vaček CC Magnum a Isky Mega. Možná se Ti bude něco hodit nebo něco můžeš mít k porovnání do budoucna s ohledem na své zkušenosti.
COM CAMS 280 MAGNUM
http://www.camaros.net/threads/comp-cams-280-magnum-any-good.16093/ Diskuse
CAMARO
všichni si myslí, že nové moderní větší high zoot věci jsou lepší! Je to prostě příliš velké pro mírný motor 327/350 pro každodenní jízdu, ale je to stejné jako vačky 268/270/272 v motorech 327/350, řekněme v motoru 454/468, protože BB jsou větší, co se týče kubických palců! Imho. Je to podobné jako když lidé prostě nevěří, že vačky s inzerovanou dobou trvání 268/270/272 jsou maximem, a proto jsou podle mého názoru NEJLEPŠÍ pro mírné sériové motory 327/350, které tráví 98 procent času dojížděním do práce a zpět! Většina lidí prostě musí vyzkoušet, že větší je lepší, a pak se diví, proč nefungují tak, jak by chtěli! Podle mého názoru bych chtěl, aby motor s vačkou 280 měl minimálně 10:1 a nejlépe 11:1! Opět podle mého názoru... Pak zvolit odpovídající převodovku a pneumatiky pro maximální výkon! Myslím si, že hodně z jízdních vlastností na silnici rychle zmizí, pokud celé nastavení není maximálně vyladěno pro použití větších vaček... A v první řadě je to palivo, které dnes pohání motor s vysokým kompresním poměrem!!!
Nainstaloval jsem tuto vačku do svého 355. Byla mi velmi doporučena naším nejlepším konstruktérem ve městě, pro použití na silnici a pro mé komponenty. Vyzkoušel jsem několik vaček na stolním dynamometru (i když je mimo provoz, výsledky porovnání by měly být konzistentní) a zjistil jsem, že tato vačka má nejvyšší průměrný točivý moment od 3000 do 6000 otáček za minutu ze všech plochých/hydraulických vaček. Běží s velkým podtlakem pro moje brzdy, ale nemám klimatizaci. Je dostatečně nerovnoměrný, aby vaše uši věděly, že je to vačka, ale není to nejhorší věc na ulici. Určitě ale sklízí spoustu palců nahoru. Doporučuje se provozovat vyšší než standardní stall a používat převody 3,5 nebo vyšší. Mám 3000 stall a 4,11 a nejvyšší a nejširší silniční pneumatiky se při jakékoli rychlosti mezi 0 a 50 mph kouří. Nasadil jsem 11,5 * 28 15" ET Streets a dostanu asi 1 1/2 délky auta smyku a pak úplné zablokování a auto vyskočí asi o 30 cm při řazení na 2. rychlostní stupeň a při řazení na 3. rychlostní stupeň už žádný smyk nepozoruji. Zatím jsem s ním byl jednou na dráze a protáčel se a přilnul u stromu (pomalu jsem video na jednotlivé snímky a protáčel se 7 otáček, než se přilnul) a jel 12,7 @ 108 nekorigováno (12,5 @ 109 korigováno pro hladinu moře). Spousta komentářů od diváků, kteří chtějí vidět, jak jede, když má trakci. Od té doby jsem nasadil trakční tyče, ale ještě jsem s ním nejel. Omlouvám se za dlouhou odpověď, ale ve zkratce jsem se svou volbou spokojený, protože se hodí k mým komponentům. P.S. Zpočátku jsem si myslel, že chci vačku Edelbrock 420 hp. jsem rád, že mi to zkušení členové tohoto fóra rozmluvili. Než se odhlásím, mám ještě jednu jednoduchou poznámku – vačka musí být kompatibilní se zbytkem motoru, protože prakticky každá vačka je dobrá, pokud je sladěna s ostatními součástmi a s účelem, pro který ji chcete použít.
Mám kamaráda, který používá cam 280H v modelu 64 Nova. 406/th350/3,50 převody, které dosahují rychlosti 11,80@113. Velmi točivá vačka pro velký motor.
Jsem velký fanoušek této vačky, použil jsem ji v několika motorech a nikdy mě nezklamala. Podle mého názoru je to velmi dobrá vačka pro silniční 383. Hodí se k převodovkám 3,42/3,73 a kompresnímu poměru kolem 10:1. Používám ji s 2200/2400 otáčkami na silnici.
Právě jsem nainstaloval 280h Magnum a jsem velmi spokojený. V mém 355 s kompresí 10:1 funguje skvěle. Má dostatek točivého momentu i ve vysokých otáčkách, i když jsem ho ještě nevyzkoušel nad 5600... zatím. Zní skvěle a volnoběh je 750 otáček na parkovací pozici a 600 otáček na rychlostním stupni. Když jezdím po městě, skoro se mi chce zastavovat na červenou, jen abych mohl poslouchat volnoběh. Měl jsem obavy, že v modelu 355 nebude vhodný pro jízdu po městě, ale už ne.
S touto vačkou jsem postavil dva motory 355 s převodem 10:1 a litinovými hlavami. Jsem s ní velmi spokojen, protože je to všestranná vačka vhodná pro silnici i závodní dráhu. Projel jsem s ní celou zemi v Camaru, které jsem kdysi vlastnil.
Není to tak, že by to nefungovalo ve vašem motoru s kompresním poměrem 9,72. Je to jen tím, že kvůli uzavíracímu bodu sacího ventilu je to jako 10 ku 1 a více, nejlépe kompresní poměr 11 ku 1, podle mého názoru. Samozřejmě, že s vaším 4,10 pomáháte nedostatku nízkých otáček, takže pokud chcete, zkuste to. Dlouhou dobu jsem používal levný, generický 292/230, .480„ hy-cam v mém 9,5 CR. 406 SB s mým M-20, 3,31 a 26,5“ vysokými pneumatikami A byl slabý v nízkých otáčkách, ale nad řekněme 25 až 3000 ot./min. vydržte! Teď vím, že jsem potřeboval mnohem lepší hlavy a alespoň 10 až 1 CR. A opravdu 280 vačku. A vím, že bych byl mnohem šťastnější s dobrým starým CC 268HE s mým 9,5 CR.!!! Bylo by to monstrum s obrovským točivým momentem!!
Roberte, v modelu 355 by to fungovalo dobře, pokud by komprese byla například 9,5:1–10,5:1.V modelu 305 by to nefungovalo dobře (pro motor je to příliš velké).
Víc se mi líbí Isky 280 Megga.
Jedná se o skvělou hydraulickou vačku pro silniční použití pro zdravý SB nebo BB. Pokud máte dobré hlavy a výfukový systém, vyhněte se „vysoce doporučeným“ dvojitým vzorům... řada XE je hlučná... nebo upovídaná, a jsem přesvědčen, že není tak dobrá. Myšlenkou řady XE je vysoký zdvih/krátká doba na straně sání, ale to namáhá ventilový mechanismus a opět si nemyslím, že to funguje tak dobře jako dobrý jednoduchý vzor. Velmi doporučuji 280H. Můj menšinový názor.
Mám 406ci, 9,5:1 komprese,280H kompresní vačka, th350, 2200 stall < flash na 2800 >26„x9“ radiální pneumatiky, gear 2,73 a na trati používejte pouze 1. a 2. rychlostní stupeň < řaďte při asi 800-1000', pod 45 mph není žádná trakce.
Měl jsem tuto vačku v mém 383 s hlavami Dart II, 4 rychlostmi, 4,10 v Camaru z roku 1969 a na silničních pneumatikách jsem dosáhl rychlosti 13,40 při 109 mph. Se slickovými pneumatikami bych se snadno dostal do zóny 12 sekund. Skvělá vačka s vysokým točivým momentem, zní dobře, žádné problémy s přídavnými zařízeními. Tuto vačku vřele doporučuji.
Mám tuto vačku, motor 355ci, kompresi 10,5:1, hlavy AFR 195cc, m20 4-rychlostní a převodovku 3:42. Běží jako rozzuřená gorila, zní skvěle a táhne až na 6000 otáček. Na těchto oldschoolových vačkách není nic špatného......
Mám 427 s 840 hlavami, 163 sáním a 750 Holley. Mám kompresní vačky 280 Hyd cam. Ještě jsem ho nevyzkoušel, ale udělám to na jaře. Tento motor jsem postavil před nějakou dobou, ještě než jsem dokončil zbytek auta (samozřejmě s pomocí přátel). Teď jsem fanoušek hydraulických vaček. To a kompresní poměry vhodné pro čerpadlo jsou teď správná volba, ale uvidíme, jak si povede tento oldschoolový motor s poměrem 11:1. Plánuji s autem jezdit, zatímco pro něj sestavím další 496. Myslím, že by to mělo být v pořádku pro silniční motor s odpovídajícím vybavením (kompresní poměr, kubatura, převody atd.). Není to jako pevná vačka L88 nebo něco podobného.
Jezdil jsem s vačkou 280H (nejlepší vačkou své doby) v mém 8,75 CR 468 v mém Chevellu z roku 1970. Malé ventily, které jsem sám oválil, Perf RPM, 750 vac Holley, 2" hookers, 3500 stall, 3,55 převody. Nakonec jsem se dostal na 11,90.
280 Como Cam je úžasný, Jezdil jsem s tímto vačkovým hřídelem pětkrát a mezi tím i s jinými vačkovými hřídeli, ale stále se vracím k modelu 280 Magnum, který má mnohem více zkušeností než ten předchozí. Tento vačkový hřídel je na silnici poslušný, ale běží na 10,2:1 a 411, má také dobré chlazení 1,6 rockery na sání a 650 karburátor jemně vyladěný s 1palcovým otevřeným distančním kroužkem. Moje časy nelžou, takže na silnici moje kombinace válí, díky všem mým přátelům, kteří mi také pomohli.
CORVETTE
http://www.corvetteforum.com/forums/c3-general/4354327-280h-comp-cam.html Ano, před pár lety jsem ten 280 provozoval. Byla to série Magnum, myslím, že s zdvihem 480. Raději si přečtěte požadavky na tuto dobu trvání na webových stránkách Comps. Vyžaduje vysokou kompresi, vyšší točivý moment a nízké převodové stupně. Bez těchto tří věcí to bude pomalé. Měl slušný točivý moment v nízkých otáčkách, ale mám také 4:11. Pak jsem přejel na lepší hlavy, větší vačku a vyšší kompresi. Vaše časování se bude lišit od ostatních, ale při volnoběhu by mělo fungovat kolem 14-16. A nikdy nenastavujte časování na převodovce. Je to příliš nebezpečné a nerozumné.
280 je pro silniční auto hodně. C3 se sériovými převody 3,31 a mírně upraveným malým blokem by podle mě nejlépe fungoval v rozmezí 225 až 235. Ve všech svých třech SBC používám 230.
Jo, před rokem jsem do svého 68ky nainstaloval 350 4-šroubový hlavní válec. Byl vyvrtán na 30, nainstaloval jsem vačku 280 a pak jsem požádal svého konstruktéra motorů, aby objednal nějaké hliníkové hlavy, o kterých říkal, že jsou dobré. Sestavil hlavy s odolnými pružinami 2,02 1,60 ventily, nejsem si jistý kompresí, ale cítíte silný proud vzduchu z výfuku 2500 stall a 3,63 zadních převodů a 14 počátečního časování 650 vačky holley double pumper, má to nějaký výkon, ale neměl jsem to testovat na dynamometru, takže si nejsem jistý, jaký má výkon, ale zní to skvěle, 73 zadních převodů a 14 počátečním časováním 650 vačkou holley double pumper má to nějaký výkon, ale neměl jsem to změřené na dynamometru, takže nevím, jaký je to výkon, ale zní to skvěle. Chtěl bych to nechat běžet na volnoběh na 650 v parkovací poloze a 550 v zařazené rychlosti, ale zdá se to být pomalé, takže se musím spokojit s 750 v parkovací poloze a 650 (v nižších otáčkách je chod motoru hrubší a není to použitelné). Na rychlostním stupni se zdá, že auto rozjíždí o něco lépe, stačí jen lehce sešlápnout plyn a kola se protočí, zatímco v nižších otáčkách trvá sekundu, než se dostaví reakce plynu. Rád bych věděl, jestli mě možná neokrádají o výkon a jestli je něco, co můžu udělat, abych z toho dostal maximální výkon.
Právě jsem sestavil svůj L-82 s sadou 64cc hliníkových hlav, 280H a sadou 1,6 vahadel. CR je kolem 10:1 a právě jsem dokončil záběh vaček a nastavení časování. Nebuďte překvapeni, pokud bude počáteční časování blíže 18-20. Můj model 78 je 4stupňový s tovární zadní nápravou 3,70.
Byl bych opatrný, když někteří lidé označují tuto cam za „slabou“. Hodnoty výkonu motoru a točivého momentu mají jiný význam pro závodníky než pro průměrného člověka, který staví Corvette pro použití na silnici. Poslouchejte lidi, kteří rozumí tomuto rozdílu, a stavte motor podle toho, co chcete VY. Závodníci často tlačí na motor, který funguje skvěle při 5000 otáčkách za minutu, ale pokud motor nikdy takhle netlačíte, je to zbytečné. Pokud si o tom přečtete dostatek informací, zjistíte, že moudří lidé vás budou tlačit k sestavení motoru se silnou křivkou točivého momentu v rozmezí 2000–4000 otáček za minutu, kde většina lidí jezdí a kde se nachází tato vačka. To, co se děje při 5500–6500 otáčkách, je irelevantní, pokud to není váš záměr, a pravdou je, že nemůžete mít obojí. Je to kompromis mezi jedním nebo druhým... pokud do něj nenamontujete velký blok, pak máte tolik točivého momentu, že ho nemůžete využít!
Používám tuto cam ve svém novém motoru 350 Jon Barrett Hot Rod, který jsem loni nainstaloval do svého Vettu. Motor je vyvážený a má válečkové vahadla a hlavy Iron Eagle. Má opravdu skvělý točivý moment v nízkých otáčkách. Používám boční výfuky Hooker Header s tlumiči STS a díky této kombinaci mám opravdu radikální výkon! I při volnoběhu přitahuje pozornost.
Skvělý motor pro jízdu po městě. Myslím, že se vám bude líbit. Raději bych se držel dál od 110. Marine cam je konstruována s 112 a pozdějším otevřením sání pro větší podtlak a vyšší spotřebu paliva.
Opět platí, že návrh na „námořní“ vačku posouvá výkonový pásmo výše, pryč od toho, co průměrný člověk potřebuje v silničním autě. Autor příspěvku neřekl, že chce závodní auto. Opravdu si myslím, že lidé, kteří „závodí“ s auty, ztrácejí ze zřetele, že ne každý chce závodní auto. A pokud postavíte motor, který je dobrý v závodě, přestane být dobrý pro silnici. Neříkám, že musíte postavit slabý motor, ale takový, který poskytuje dobrý točivý moment v rozsahu otáček, při kterém můžete legálně a zodpovědně řídit auto na silnici, a co je důležitější, tak, jak většina lidí skutečně řídí své C3 Corvetty na silnici. To, co motor produkuje při 6000 otáčkách za minutu, je irelevantní.
Opravdu považujete rozsah otáček 1800 až 5800 za závodní vačku? Mluvíme o modelu L-82, který se prodával s kovanými díly a červenou čarou těsně pod 6000 otáčkami za minutu. Zřejmě nemáte žádné zkušenosti s vačkami s válečky! Jsou mnohem plynulejší než ekvivalentní ploché vačky. Také jsem poukázal na to, že jeho první vačka má i při kratší celkové době trvání dřívější otevření sacího ventilu. Comp cams to dělá proto, aby motor zněl, jako by v něm něco bylo, s nižší kvalitou volnoběhu. Říkám jim „show and no go cams“ (vačky na efekt, ale ne na výkon). Jsou vyrobeny pro zvuk, ne pro účinnost. Tovární vačky mají často rozteč 114–116. Je to kvůli účinnosti. Pokud jde o mě, nekupuji pro své konstrukce vačky z regálu, ale jdu do knihy vaček a nechám si nastavit ventily podle svých specifikací. Jsem také zastáncem upraveného pořadí zapalování.
Také specifikuji své vlastní vačky. Pro ty, kteří to nevědí, specifikace vaček SBC jsou určeny pro motory o objemu 350 ci. Jakákoli odchylka nad touto hodnotou až do 454 ci tyto vačky omezuje a je třeba použít větší vačku. Dalším bodem je výkonový rozsah vačky. Mám větší SBC a mám kartu vačky, která udává 3000-8000 otáček za minutu. Také mám sání, které má specifikace 4000-8000 otáček za minutu. (Pokud si dobře pamatuji) To ale neznamená, že pod specifikacemi běží špatně. Naopak, můj 427ci běží dobře od 1500 otáček za minutu nahoru. Jezdím po městě s otáčkami hluboko pod specifikacemi vačky. Kolem 1400 otáček za minutu se to vyrovná a já můžu jezdit po městě s těmito otáčkami. Takže můj návrh je, abyste při výběru vačky nebrali v úvahu to, co zní logicky, ale spoléhali se na někoho, kdo to už vyzkoušel.
Při nákupu jakékoli vačkové hřídele se vyplatí utratit pár dolarů navíc a pořídit si ocelovou hřídel s pouzdrem na rozdělovacím kole.
Jednou z prvních vaček v mém modelu L-82 z roku 1979 byla vačka Crane Marine. Věděl jsem, jak funguje moje vačka L-282. Měla dosahovat maximálního výkonu při 5500 otáčkách za minutu. Se specifikacemi: L82 používal „modernizovanou“ verzi staré vačky 350 HP, PN 3896962, s dobou trvání 222*/222* @ .050„; zdvihem .450“/.460" a LSA 114*. Instaloval jsem také větší 64cc hlavy, abych zvýšil C/R, spolu s výfukovými svody a pravými duálními výfuky. Chtěl jsem trochu větší vačku, ale takovou, se kterou bych mohl najet 10 000 mil ročně. Každému podle jeho gusta, záleží opravdu na tom, co majitel se svým autem hodlá dělat. Jako příklad „já“ Nechtěl jsem závodní auto, chtěl jsem auto na ježdění po městě, které zní drsně. Je mi 70 let a své Vette mám už 40 let. V mládí jsem měl rád výkon a rychlost (a pokuty), teď mám rád pomalé a hlučné.
Takže si rozmyslete, co chcete se svým autem dělat, a pak si vyberte motor. Nechápejte mě špatně, moje auto je rychlé a má velký točivý moment v nízkých otáčkách, ale žádné závody v nejvyšších otáčkách nevyhraju. Ale budete mít co dělat, abyste se mnou udrželi krok při zrychlení z 0 na 60. Spotřeba paliva není tak skvělá, kolem 10–12 MPG. V životě jsem měl 5 corvett před C3, s kompresním poměrem kolem 10,1. Tuhle jsem nechal postavit s 9-6,1 a je opravdu spokojená s 89 oktanovým benzínem. Za nic bych svůj výfuk nevyměnil. Jsou dny, kdy jedu autem a ani jednou nezapnu čtvrtý rychlostní stupeň, jezdím po městě pomalu a hlasitě. LOL.
To je něco, co by měl udělat každý. Před několika lety, když jsem vybíral vačku pro svůj motor 427ci, zavolal jsem do firmy Comp Cams a dal jim všechna čísla (která najdete na konci vačky). Jednalo se v podstatě o pevný váleček Xr286R s několika změnami v délce a zdvihu a objednal jsem si vačkový hřídel z kusu kovu s lisovaným železným ozubeným kolem. Objednal jsem si také malý základní kruh. Vačkový hřídel, který jsem dostal, byl uměleckým dílem. V té době mě to stálo jen 40 dolarů navíc, nevím, kolik to stojí teď, ale stále to stojí za ty peníze.